Wat is Kempo? - Club Bushi

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kempo is een krijgskunst die erop gericht is uw lichaam te trainen om elk lichaamsdeel ( van dijbeen tot wijsvinger ) te kunnen gebruiken als wapen tegen mogelijke aanvallen of agressie.

Het juiste ontstaan van Kempo is moeilijk te achterhalen, maar de schaarse informatie die we hebben verwijst dat Kempo al zo'n 5000 jaar beoefend wordt in China en India. Ook al is het ontstaan een mysterie toch is het bestaan toe te schrijven aan Daruma ( ook Boddhidarma genoemd ), de 28ste Boeddha van India.

Toen in 525 na onze jaartelling Daruma naar China emigreerde waren vele gewapende rovers alles aan het plunderen en vernietigen van hulpeloze slachtoffers. Tijdens deze duistere periode besefte men dat men niet veel kon doen tegen zwaarden en knuppels. Daruma echter verklaarde dat men lichaamsdelen kon harden door training en deze zo te gebruiken als wapens. Dan heeft hij de lang vergeten zelfverdedigingsoefeningen weer in voege gebracht. Welke kunnen wij niet zeggen daar ze niet compleet zijn, maar de zelfverdedigingsvorm die hij destijds in gedachte had moet Go-Shinjutsu geheten hebben. Zijn systeem was, het mentale concentreren van Zen meditatie ( een diepe vorm van Boeddhistische meditatie die sterk de Yoga benadert ) toe te passen voor de zelfverdediging met de open hand.

De principes van Go-Shinjutsu waren gebaseerd op het verdedigen van mensenrechten, zodat het vrede verzekert en het geluk bevorderd wordt. Want Daruma geloofde sterk in de vrede, en hij besloot dat iedereen het recht had om zich te beschermen, zo verspreidde hij het volgende bericht :

"Oorlog en doden is verkeerd, maar zo is het ook verkeerd dat we niet voorbereid zijn onszelf te verdedigen.

Ze hebben onze wapens afgenomen, maar wij hebben ons lichaam.

Wij hebben geen messen, dus maak van elke vuist een knots.

Zonder speren moet je elke arm laten veranderen in een speer en elke hand in een zwaard."

Daruma's Go-Shinjutsu vormt de grondvesten van de ontwikkeling van het chinese Karate, dat als Kempo bekend staat. Als je echter verder zoekt in boeken van andere krijgskunsten zal je tot de conclusie komen dat hij de grondlegger is van de meeste oosterse krijgskunsten.

Daniel Hayen van BKO is expert in deze krijgskunst.
Bron : Wikipedia

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu